Verksamhet 2024-2025

Lekplats

Efter många års arbete är det dags för Haverdal att få sin lekplats. Möten har hållits under hösten 2024 mellan Halmstads kommun och samhällsföreningen där fokus var att börja utvärdera de möjliga platser där lekplatsen skulle kunna hamna samt för samhällsföreningen att förstå hur vi på bästa sätt ska kunna stötta arbetet med lekplatsen. Målet var att en lekplats skulle finnas på bästa möjliga plats i Haverdal under 2025, men processen har dragit ut på tiden så trolig tidpunkt för en färdig lekplats är sommaren 2026. 
Närmast på agendan står att barnen på byns skola och förskolor ska involveras i utformandet av själva lekplatsen. Kommunen har kontaktat skola och förskolor.

Bakgrund
En kommunal lekplats har saknats i Haverdal vilket  kartan över kommunala lekplatser tydligt visar. Alltsedan samhällsföreningen startade 2019 har frågan om lekplats i Haverdal funnits med och varit en av de  prioriterade frågorna i föreningens årliga verksamhetsplan.
Efter många turer och kontakter med olika politiker kom till slut ett löfte från kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (s) att lekplatsen ska planeras 2024 och byggas 2025. Den 17 juni 2024 tog kommunfullmäktige budgetbeslut där tre miljoner kronor avsattes för en lekplats i Haverdal. Planeringen skulle ske i samarbete med Haverdals samhällsförening.

Under vintern 2024-2025 har olika platser undersökts och den 28 april 2025 tog Teknik- och fastighetnämnden beslut att föreslå en plats på kommunal mark.
Läs pressmeddelandet.

Per Friberg är ansvarig ledamot i styrelsen och kommer att jobba tillsammans med kommunen och i samarbete med skola, förskola och förhoppningsvis många engagerade föräldrar och barn.

Här, väster om Stabbes väg, kommer lekmiljön att etableras under 2025-våren 2026.


Häng i Hallen - fritidsaktiviteter för ungdomar

Haverdal har ingen fritidsgård och ungdomarna hade ingen plats att träffas på men föreslog själva Haverdalshallen när de fick frågan om vad de ville kunna göra i Haverdal från samhällsföreningen.
I februari 2022 kunde verksamheten som fick namnet "Häng i Hallen" starta.
Var tredje fredag hyr föreningen hallen och välkomnar  ungdomar, inte bara från Haverdal, mellan 10 och 14 år.
Per Friberg från styrelsen samt Björn och Kjersti Sleman samt några föräldrar finns på plats. Försäljning av godis  m m samt olika aktiviteter erbjuds. Många ungdomar deltar, ca 60 varje gång och de kommer inte bara från Haverdal utan även från Steninge, Gullbrandstorp, Harplinge och Getinge.
Per Friberg är ansvarig styrelseledamot.
Hallandsposten besökte hallen den 24/2-23 och skrev artikeln  "De hänger i Haverdalshallen - en plats för alla"

Datum för Häng i Hallen 2024-2025

Nytt verksamhetsår och Häng i hallen i Haverdal fortsätter förstås!
Tid: 1830-2100.
Alla ungdomar mellan årskurs 5 & 9 är välkomna och nedan ser ni datum för tillfällen 2024-2025
2024-08-23
2024-09-06
2024-09-27
2024-10-18
2024-11-03
2024-12-06
2024-12-20
2025-01-10
2025-01-17
2025-02-21
2025-03-28
2025-04-04
2025-04-25
2025-05-16
2025-06-06
Vi återkommer längre fram med vilka datum som vi kör specifika aktiviteter så som bumperball samt löpande om datum ändras, tillkommer eller tas bort.
Sprid gärna informationen och engagera er för vi behöver bli fler som håller igång verksamheten. Bara att höra av er till Per så tar han emot er med öppna armar
Kontakt: Per Friberg via haverdalssamhallsforening@gmail.com


Samarbete med Harplinge samhällsförening och Halmstads kommun

 Enligt kommunens Framtidsplan 2050 ska Haverdal och Harplinge bilda ett gemensamt servicesamhälle från och med 2026. Det innebär att Haverdal kommer att ingå i ett Utvecklingsprogram motsvarande det som Harplinge framgångsrikt har deltagit i under många år. I ett utvecklingsprogram samverkar kommunen med samhällsföreningen, invånarna och näringslivet för att utveckla orten på bästa sätt. Samhällsföreningens styrelse ser fram emot att få en nära, regelbunden och förtroendefull dialog om utvecklingen i Haverdal och hoppas kunna påbörja denna i någon form under 2025.

Läs hela verksamhetsplanen för 2024-2025 under fliken Dokument, Verksamhetsplaner


Frågor som har
avförts från verksamhetsplanen

Bostäder för äldre

Bostäder anpassade för äldre behövs. 37 % av de boende i Haverdal över 18 år är 65+. Denna fråga har följt med alltsedan samhällsföreningen bildades. 

Samhällsföreningen är positiv till att det har byggts seniorbostäder vid Smeavägen/Hallandsgränd men har betonat att det inte är tillräckligt och har föreslagit att det ska byggas plusboende och äldrelägenheter, både bostads- och hyresrätter, på västra sidan Kustvägen på den mark som kommunen äger, Haverdal 3:7, skogen Vitsippsvägen-Smeavägen. Men hösten 2023 stod det klart att Haverdal 3:7 inte ska bebyggas med bostäder eftersom grönytan behövs för avvattning av dagvatten. Ingen annan kommunal mark har diskuterats som alternativ därför finns inte frågan om äldrebostäder kvar i verksamhetsplanen 2024-2025.
 

Motionsspår och utegym

Styrelsen har sedan flera år tillbaka föreslagit för kommunen att ett belyst motionsspår skulle kunna anläggas i skogen vid Annies gård.
Marken förvaltas av både kommunen och länsstyrelsen men en stor del av området är privatägd. Röd slinga, 1,9km, håller sig på allmän mark och har föreslagit att förbättras till motionsslingestandard, hittills utan resultat eftersom det saknas budgetmedel i kommunen. Kommunen hänvisar istället till det belysta motionsspåret som finns i Harplinge på Aggaredsberget.

Ett utegym i södra Haverdal har föreslagits av en medlem i föreningen. Kommunen har svarat positivt men eftersom anläggningskostnaderna skulle tas av samhällsföreningen har förslaget inte kunnat genomföras. 


Förslag till aktiviteter från medlemmar

Här publicerar vi frågor och förslag som kommer till samhällsföreningens styrelse från medlemmarna och redovisar hur styrelsen har hanterat respektive fråga.

Välkommen att skicka förslag till vad du tycker samhällsföreningen ska ägna sig åt.
Använd gärna kontaktformuläret här på hemsidan eller mejla till haverdalssamhallsforening@gmail.com


Skallens utsiktsplats
Medlem vill att föreningen verkar för att träd och sly som har vuxit upp och skymmer utsikten från Skallen ska tas ned. 
Styrelsens svar
Fråga för föreningen. Området är privatägt men efter kontakter med tre markägare, som sade sig vara positiva till att göra något åt saken och att vilja samarbeta med samhällsföreningen blev det möjligt. Tack vare att så många haverdalsbor var villiga att bidra ekonomiskt och för att en av styrelseledamöterna i samhällsföreningen, Tommy Frid, åtog sig att utföra arbetet, kunde det göras i juli 2020. 

Vattenförsörjning och krisberedskap
Medlem "...efterlyser någon slags beredskapsplan för oss Haverdalsbor, när det gäller vattenförsörjningen i området." "..." Hur vore det att ta reda på, via kommunen, hur man skulle kunna göra upp en reservplan för vattenförsörjningen i vårt område?..."
Styrelsens svar
Fråga för föreningen. Vi föreslår ett informationsmöte för medlemmar med inbjuden sakkunnig från kommunen. Mötet kan även innehålla information om allmän krisberedskap. Frågan togs upp på styrelsemöte 2020-01-21 och diskuterades vidare med förslagsställaren vid styrelsemöte 2020-02-27 Förslaget blev därefter vilande på grund av pandemin men den 1 juni 2022 hölls ett möte om Krisberedskap på Annies gård för medlemmar.

Hundar på stranden
Medlem anser att föreningen bör kontakta kommunen om att hundar inte bör tillåtas på den del av stranden som gränsar mot Skintan med motivering att det därmed endast blir en tredjedel av stranden som har hundförbud under sommarperioden. Jämförelse görs med stränderna i Tylösand och Frösakull. 
Styrelsens svar
Inte en fråga för samhällsföreningen. Kommunen har nyligen satt upp nya skyltar som tydligt talar om var hundar får vara och inte vara. Föreningen kan bidra med att sprida informationen och uppmana hundägare att respektera kopplingstvånget som gäller hela stranden och alla årstider. Frågan togs upp på styrelsemöte 2020-01-21.

Slyröjning vid Båtabacken
Medlem påtalar behov av slyröjning vid Båtabacken, har själv försökt påverka länsstyrelsen som hänvisar till samhällsföreningen.
Styrelsens svar
Fråga för föreningen, kontakt togs med reservatsförvaltaren på länsstyrelsen i augusti 2019, möte på plats i september. Avtal mellan samhällsföreningen och länsstyrelsen undertecknades i oktober 2019 som ger föreningen rätt att röja sly under vinterhalvåret. Avtalet finns på hemsidan under fliken Dokument. Arbetet har utförts under mars 2020, mars 2021 och mars 2022 samt 2023. Ingen slyröjning gjordes våren 2024.

Under 2023 har en större gräs och slyröjning gjorts på ängen från Haverdalsvägen ner mot Båtabacken.
i enlighet med avtal med reservatförvaltningen. 
En del trivialbuskage längs Haverdalsvägen grävs upp eftersom röjsågning/slagning av dessa bara förvärrar läget med rotuppslag som följd.
Gräs och slys samlades upp i början av augusti för att förenkla för ängsblommor att etablera sig/förökas.
På området västerut mot fårhagen breddades stigarna något. Björnbår och nyponbuskar ska vara kvar. Några buskage trimmas något.
Läs mer och se bilder från resultatet i facebookgruppen Haverdals samhällsförening: 
Avtalet med länsstyrelsen om slyröjning på Båtabacken finns på hemsidan under fliken Dokument. 

Förbättring av motionsspår i skogen vid Annies gård
Medlem påtalar behov av förbättring av standard på motionsspår och skyltning i skogen vid Annies gård och önskar att föreningen försöker påverka kommunen att rusta upp dessa. 
Styrelsens svar
Fråga för föreningen, kontakt har tagits med Teknik- och fritidsförvaltningen, visning på plats har skett. Skyltningen har förbättrats men underlaget i det röda spåret kunde inte förbättras nu på grund av budgetbrist. 

Buss 350, passage på Västregårdsvägen
Medlem vill att föreningen verkar för att buss 350 ska gå en annan och säkrare väg genom Haverdal än på Västregårdsvägen som saknar hållplats och är för smal för möten och medför risk för cyklister och gående. 
Styrelsens svar
Inte självklart en fråga för samhällsföreningen eftersom det är vägföreningarna som ansvarar för vägar och trafiksäkerhet i Haverdal. Men en enkät skickades ut på facebook hösten 2019 som fick många, men väldigt olika svar. Efter ny diskussion i styrelsen beslöts att inte gå vidare med frågan utan kontakt med någon av vägföreningarna.

Dagvatten
Medlem påtalar dagvattenproblemet, vilket både är ett dagligt problem men också ett hinder för nybyggnation i Haverdal.
Styrelsens svar
Styrelsen kontaktade kommunen i september 2019, fick veta att en utredning om dagvattnet var på gång, träffade LBVA och Sweco och bidrog med ett femtontal exempel på dagvattenproblem till utredningen som blev klar i juli 2020. Oklart hur och när kommunen avser att åtgärda de problem som finns, men dagvattenfrågan tas upp i Framtidsplan 2050.
Att bevaka kommunens åtgärder vad gäller Vattenförsörjning finns dock med i verksamhetsplan 2024-2025.